Νομικό Πλαίσιο για τα Δημόσια Νοσοκομεία και τις Αισθητικές Χειρουργικές Επεμβάσεις

medical law greece plastic surgeryΣύμφωνα με άρθρο από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το οποίο δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου το 2012 έγινε έλεγχος από υπεύθυνους του Υπουργείου Υγείας και διαπιστώθηκε παράνομη αλυσίδα «Κέντρων Αισθητικής» εντός του ΕΣΥ, στα δημόσια νοσοκομεία.

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την αγορά των αισθητικών επεμβάσεων τόσο για τους πλαστικούς χειρουργούς όσο και για τους ενδιαφερόμενους για καλλωπισμό και βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης.

Αυτό προφανώς το εκμεταλλεύονται κατά κόρον κάποιοι χειρουργοί που διενεργούν εκατοντάδες παράνομες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στα νοσοκομεία ΚΑΤ και ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ χρησιμοποιώντας τις κλινικές επανορθωτικής χειρουργικής, φυσικά για προσωπικό κέρδος.

Το ΣΕΥΥΠ (οι επιθεωρητές υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) μπήκαν στην διαδικασία ελέγχου και σε άλλα νοσοκομεία όπως το ΘΡΙΑΣΙΟ στην Ελευσίνα αλλά και το ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στην συμπρωτεύουσα της Ελλάδας Θεσσαλονίκη αφού έλαβαν καταγγελίες για μη νόμιμες πλαστικές επεμβάσεις από ιατρούς του ΕΣΥ για καθαρά αισθητικούς λόγους κ όχι για ιατρικούς (επανορθωτικούς) λόγους.

Όπως έδειξε ο έλεγχος των υπεύθυνων στο ΚΑΤ, η μία στις τρεις πλαστικές επεμβάσεις ήταν παράνομη. Από τις συνολικές 302 χειρουργικές επεμβάσεις διαπιστώθηκε ότι οι 98 είχαν καθαρά κοσμητικό χαρακτήρα στο μεγαλύτερο εξειδικευμένο τραυματολογικό κέντρο. Στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ στο σύνολο των 967 επεμβάσεις που έγιναν στο τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής, καθαρά αισθητικό χαρακτήρα είχαν οι 260.

Νομικό Πλαίσιο Γύρω από τις Πλαστικές Χειρουργικές Επεμβάσεις στο ΕΣΥ

Ο νόμος ορίζει ότι οι κοσμητικές επεμβάσεις στο ΕΣΥ επιτρέπονται σε 2 περιπτώσεις:

  • Όταν είναι απαραίτητες για την θεραπεία ενός ασθενή, όταν έχουν δηλαδή συνοδευτική θεραπευτική χρήση. Παραδείγματος χάρη, επιτρέπονται οι επεμβάσεις μαστών σε περίπτωση όπου η ασθενής έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή λόγω καρκινώματος, η πλαστική στην μύτη όταν υπάρχει διάφραγμα που εμποδίζει την αναπνοή, οι επεμβάσεις μετά από εγκαύματα 1ου βαθμού κτλ.
  • Όταν γίνονται για εκπαιδευτικούς λόγους στις κλινικές δηλαδή ότανδίνεται η ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής – και πάλι όμως δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των χειρουργικών επεμβάσεων του δημόσιου νοσοκομείου.

Η Παράκαμψη του Νόμου στην Ελλάδα

Πλαστές διαγνώσεις, ψεύτικα χαρτιά και παραπεμπτικά που δηλώνουν κάποια πάθηση η πρόβλημα το οποίο χρήζει πλαστικής «επανορθωτικής» επέμβασης, είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτές οι επεμβάσεις (ενώ ο νόμος τις απαγορεύει) μετά από προσωπική συμφωνία του «ασθενή» με τον γιατρό, ο οποίος ανταμείβεται με το γνωστό φακελάκι ενώ επιβαρύνεται το νοσοκομείο. Το κόστος της αισθητικής επέμβασης το καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ – Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η πιο ασφαλής επιλογή βέβαια είναι τα ιδιωτικά ιατρεία τα οποία έχουν εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς που χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες και τεχνολογικά εξελιγμένες ιατρικές μεθόδους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ιατρού Αθανάσιου Χριστόπουλου που εξειδικεύεται στην επανάκτηση και εμφύτευση μαλλιών και για τα 2 φύλα.

Γρηγόρης