Μήνυση του Πανεπιστημίου Τέξας σε 25 Εταιρείες Τηλεπικοινωνιών

Το άρθρο αυτό αφορά μία μήνυση που έγινε πριν πολλά χρόνια απο το πανεπιστήμιο του Τέξας στην Αμερική σε 25 τηλεπικοινωιακές εταιρείες για την πατέντα της τεχνολογίας «dial-by-name».

Σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Βικιπαίδεια <<

112 διπλωματα ευρεσιτεχνιας τεχνολογιας τηλεπικοινωνιων

Ήταν ένα καθημερινό μέρος του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου. Ένας αριθμός καλείται, και μία αυτοματοποιημένη φωνή στην άλλη άκρη χτυπήματα: «. Για να εντοπίσετε την επέκταση του αριθμού σας, εισάγετε τα πρώτα τέσσερα γράμματα του επωνύμου του ατόμου


Ήταν η πανταχού παρούσα dial-by-όνομα καταλόγου.
Αλλά το Πανεπιστήμιο του Τέξας Συστήματος ισχυρίζεται ότι είναι η μόνη νομική οντότητα που κατέχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εν λόγω τεχνολογία, και επρόκειτο να μηνύσει 25 εταιρείες τηλεπικοινωνιών για δήθεν χρήση χωρίς άδεια.Η μήνυση στόχευε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Sony Ericsson Mobile Communications Inc., Kyocera Wireless Corp., Audiovox Corp. και της Siemens Communications Inc.Το Texas University έκανε 2 μηνύσεις στις εταιρείες αυτές, οι οποίες κατατέθηκαν με 11 ημέρες διαφορά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ισχυρίζονταν ότι ορισμένοι τιτάνες τηλεπικοινωνιών παραβιάζουν το US Patent No. 4,674,112, το οποίο έγινε γρήγορα γνωστό ως «112 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.»
Το Πανεπιστήμιο έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός αυτό και έφτιαξε μια ειδική ιστοσελίδα για την άσκηση της προσφυγής που είναι η παρούσα 112Patent.com την οποία διαβάζετε τώρα.
Οι Αξιωματούχοι του UT αρνιόντουσαν να σχολιάσουν τις μηνύσεις και το μόνο που είπαν ήταν ότι το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας εξουσιοδότησε το UT Διοικητικό Συμβούλιο της Regents για να προσλάβει δικηγόρους, στην τοποθεσία Ντάλας του δικηγορικό γραφείου του Ακίν Gump Strauss, Hauer & Feld LLP, για να προχωρήσει την υπόθεση.Ο George Kondraske, ένας καθηγητής της ηλεκτρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington, είχε διεκδικήσει το «112 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» το 1985. Όπως συμβαίνει με όλα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που εξασφαλίζονται από το πανεπιστήμιο και τους ερευνητές του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Regents κατέχει πλέον την εφεύρεση Kondraske.Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που μήνυσε είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή δεν ήταν διαθέσιμοι εξ’αρχής για οποιαδήποτε δήλωση.Το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας «112» δεν καλύπτει μόνο dial-από-το όνομα καταλόγους. Σύμφωνα με την περιγραφή του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, η τεχνολογία μπορούσε να εφαρμοσθεί κάθε φορά που μια σειρά από αριθμητικά πλήκτρα μπορούσαν να μεταφραστούν σε γράμματα και λέξεις. Το πανεπιστήμιο την αποκαλεί: «έξυπνη συσκευή κειμένου.»Ο Michael Davis, ένας δικηγόρος της πνευματικής ιδιοκτησίας σε Haynes και Boone LLP στο Austin o οποίος δεν συνδεόταν με την υπόθεση αυτή, είπε οτι οι μηνύσεις για παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, όπως αυτά κατατέθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, τυπικά σε περίπτωση επιτυχίας πετυχαίνουν ένα από τα 2 αποτελέσματα:

  1. την «διαταγή», κάτι το οποίο θα απαγόρευε ρητά την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας, ή
  2. μια συμφωνία παραχώρησης άδειας.


Επειδή όμως το Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν ήταν direct ανταγωνιστής των εταιρειών τηλεπικοινωνιών είχε μηνύσει, κυκλοφορούσε η φήμη οτι οι ειδικοί UT υπέβαλλαν μηνύσεις για την αύξηση των εσόδων τους από τις συμφωνίες αδειοδότησης. Οι παρατηρητές λέγανε ότι, σε περιπτώσεις όπως αυτή, τα τέλη της αδείας θα μπορούσαν να αποφέρουν εκατομμύρια δολάρια, αν προχωρούσε σε νίκη το Texas University..

«Αυτό δεν γίνεται για να πάρουμε μια μεγάλη νίκη και να αρπάξουμε κάποια χρήματα,» είπε ένας υπάλληλος του UT ανώνυμα. «Πρόκειται για τη διατήρηση της δίκαιοσύνης στον κόσμο των επιχειρήσεων.»

Forgent Networks Inc. ήταν στη μέση μιας σαρωτική περίπτωσης παραβίασης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, παρόμοια με το UT. Τρία χρόνια πριν από τότε, η εταιρεία λογισμικού είχε καθιερώσει ένα πρόγραμμα πνευματικής ιδιοκτησίας και έκανε απογραφή της πατέντας της.

Από τότε, Forgent αναφέρει ότι κέρδισε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια – το 90 τοις εκατό των εσόδων της έως την τότε ημέρα – με την παραχώρηση άδειας διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ένα JPEG που σχετίζονταν με μορφή ψηφιακού αρχείου, το οποίο χρησιμοποιείται για την αποστολή και την προβολή ψηφιακών εικόνων, όπως φωτογραφίες.

Τριάντα πέντε εταιρείες πήραν οικειοθελώς άδεια αυτής της τεχνολογίας. Όταν οι άλλοι δεν το έκαναν, Forgent θέσει το σχέδιο προστασίας IP της και μήνυσε 44 εταιρείες που χρησιμοποιούσαν το δίπλωμα αυτό ευρεσιτεχνίας JPEG χωρίς άδεια.

Μέχρι την τότε στιγμή, η ενός χρόνου μήνυση της Forgent είχε αποδώσει τουλάχιστον τέσσερις συμφωνίες αδειοδότησης με 2 γίγαντες της βιομηχανίας, όπως το Macromedia Inc και Adobe Systems Inc.

Οι Αξιωματούχοι UT αρνήθηκαν να πουν αν το τμήμα του Ώστιν είχε δώσει άδεια για το «112 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» στο παρελθόν, ή αν το πανεπιστήμιο προσπάθησε να επιλύσει τις διαφορές της με τις εταιρείες που μήνυσε πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο.

About us.

 

Γρηγόρης